Abonnemang Central uppsamlingsplats

En kvinna och ett barn är på gång att slänga matavfallspåsen. Foto: Wizworks Studios.

På din centrala uppsamlingsplats finns det sorteringskärl eller behållare för matavfall, förpackningar av metall, plast, färgat och ofärgat glas, papper, tidningar och returpapper samt restavfall (den vanliga soppåsen).

 


Ett av våra återvinningsfordon inuti. Foto: WBAB

Lägg var sak på sin plats

Kärlen eller behållarna är märkta med dekaler som visar var du ska lägga vad, så att det blir lätt att göra rätt. Var noga och sortera rätt. Fordonen har flera olika fack i bilen, så att allt hamnar på rätt plats direkt vid tömningen.


Matavfall och restavfall ska packas i påsar. Matavfallet lägger du i papperspåsarna som du fått från oss och restavfallet lägger du i en plastpåse, som idag. Se till att försluta påsarna ordentligt så att inget läcker ut.


Tips och råd om hur du hanterar och sortera ditt matavfall


Förpackningar, tidningar och returpapper lägger du löst på respektive plats i sorteringskärlen eller behållarna.


Så här sorterar du dina förpackningar.

 

Undrar du över hur något ska sorteras?

Kolla på sorteringsguiden dalaavfall.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sortering och förvaring inomhus

Ordna bra sortering hemma så blir det enklare att sortera på din centrala uppsamlingsplats. Det gäller att försöka hitta smarta lösningar som fungerar i begränsade utrymmen.


Tre behållare för sortering under diskbänken, en för matavfall, en för förpackningsmaterial och en för restavfall. Foto: Wizworks Studios

Det är bra om du har plats för tre behållare under diskbänken, en för matavfall, en för restavfall och en för förpackningar.

 

Annars har du kanske utrymme i städskrubben eller ett förråd? Där kan du till exempel ha en hink för alla förpackningar av papper, plast, glas och metall.

 

Tidningar och returpapper kan du samla i en papperskasse.

 

Lämna förpackningarna och tidningar samt returpapper ofta på din centrala uppsamlingsplats så sparar du plats hemma.


En hand stoppar i en mjukplastförpackning i plastkomprimeraren. Foto: Wizworks Studios

Använd gärna plastkomprimeraren

Ett av tillbehören som du har fått är en så kallad plastkomprimerare. Den hjälper till att minska volymen på dina mjuka plastförpackningar.


Sätt i en använd plastpåse i komprimeraren och lägg sedan i olika sorters mjuka plastförpackningar för att packa dem. Du slänger sedan den fyllda plastpåsen i sorteringskärlet. På så sätt sparar du plats i facket för plastförpackningar.


HUSHÅLLSAVFALL


Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller har ätit, t.ex. skal från frukt och grönsaker, rester av kött, fisk, skaldjur, bröd, pasta och ris. Kaffesump, kaffefilter, tesump och tepåsar sorteras också som matavfall.  

 

Matavfall. Foto: Wizworks



Restavfall är t.ex. blöjor, bindor, tandborstar, kuvert dammsugarpåsar, disktrasor och tops. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut matavfall, olika förpackningar, tidningar, returpapper och farligt avfall. 

Restavfall, det vill säga brännbart avfall som inte är förpackningar eller tidningar och returpapper. Foto: Wizworks

VAD ÄR EN FÖRPACKNING?


Som förpackning räknas det material som omsluter och skyddar en vara. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorterar du den efter det material som den består mest av.


SPARA PLATS

Ihopvikt mjölkpaket. Foto: Mostphotos


  • Platta till och vik ihop förpackningarna.
  • Lägg mindre förpackningar i större.
  • Använd komprimeraren för mjuka plastförpackningar.

 

ANNAT AVFALL


Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Det är därför viktigt att allt avfall hamnar på rätt plats så att vi kan ta hand om det på ett säkert och miljöriktigt sätt.


Farligt avfall

Grovavfall

Läkemedel

Använbara saker