Avfallshantering i Smedjebackens kommun

Förändringar i avfallshanteringen 2024

Vi inför ett nytt insamlingssystem under maj och juni för dig som bor i ett eget hus eller har ett fritidshus. Det nya systemet innebär att du sorterar ut och lämnar, förutom matavfall och restavfall, även förpackningar och tidningar samt returpapper hemma. Du kommer att få två sorteringskärl med plats för allt.

 

Här hittar du mer information om den nya avfallshanteringen.


Så här fungerar avfallshanteringen idag

Matavfall och restavfall

Matavfall lägger du i det bruna kärl, om du inte egen kompost och tar du hand om matavfallet själv. Du lägger restavfall i det gröna kärlet.


Här får du råd om hur du hanterar och sortera ditt matavfall.


Det bruna kärlet för matavfall tömmer vi varannan vecka. Du som bor i villa kan få det gröna kärlet för restavfall tömt varannan vecka, var fjärde vecka eller fyra gånger per år.


Kompostera hemma

Du får kompostera hemma om du har en godkänd kompost och om komposteringen kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljö. Du ska då göra en anmälan till Smedjebackens kommun.

 

Anmälan om kompostering i Smedjebackens kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Farligt avfall

Släng inte farligt avfall i den vanliga avfallspåsen för restavfall eller häll ut det i avloppet. Avfallet lämnar du på någon av våra återvinningscentraler.

 

Information om farligt avfall.

 

Förpackningar samt tidningar och returpapper

Förpackningar samt tidningar och returpapper lämnar du i respektive behållare på en återvinningsstation.

 

På webbplatsen sopor.nu kan du söka efter din närmaste återvinningsstation och göra en felanmälan om din återvinningsstation behöver städas eller om en behållare behöver tömmas.

 

Webbplatsen sopor.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Så här sorterar du dina förpackningar.

  

Grovavfall

På våra återvinningscentraler lämnar du kostnadsfritt grovavfall.


Information om återvinningscentralerna.

 

Kan du inte själv köra ditt grovavfall till återvinningscentralen kan vi hämta det hos dig mot en avgift. För mer information, kontakta vår kundservice på telefon 0240-309 90 eller via e-post info@wbab.se.


KUNDSERVICE

0240-309 90

Matavfall och restavfall


Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller har ätit, till exempel skal och rester från frukt, grönsaker, rotfrukter, ägg, och skaldjur, kött- och fiskrens, matrester, kaffesump och kaffefilter (papper), teblad och tepåsar (papper), vissna blad och blommor.  


Matavfall. Foto: Wizworks



Restavfall är till exempel blöjor, disktrasor, hundbajspåsar, tuggummi, plåster, bindor, tamponger, glasspinnar, kattsand, dammsugarpåsar, cigarettfimpar, snus, tuggtobak och
engångshyvlar. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut farligt avfall, matavfall, förpackningar samt tidningar och returpapper.

Restavfall, det vill säga brännbart avfall som inte är förpackningar eller tidningar och returpapper. Foto: Wizworks

Vad är en förpackning?


Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara till det att den används eller är förbrukad. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorterar du den efter det material som den består mest av.


Spara plats

Ihopvikt mjölkpaket. Foto: Mostphotos


  • Platta till och vik ihop förpackningarna.
  • Lägg mindre förpackningar i större.

 

Annat avfall


Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Det är därför viktigt att allt avfall hamnar på rätt plats så att vi kan ta hand om det på ett säkert och miljöriktigt sätt.


Grovavfall

Läkemedel

Använbara saker

 

Kolla på sorteringsguiden sopor.nu om du undrar hur något ska sorteras. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.