Återbruk

Det bästa för miljön är om inget avfall uppstår. Att minska mängden avfall kan vara klurigt, men ett bra steg på vägen är att återbruka mer. Återbruk är när en sak används igen, till exempel när du lämnar saker till second hand, välgörenhet, säljer något på loppis, sociala medier eller en säljsida på internet, ger bort kläder till en vän eller lagar något som du annars skulle ha slängt.


Två gamla stolar som kan användas igen. Foto: Mostphotos

Lämna in dina möbler, leksaker, husgeråd och annat användbart till återbruk på en lokal second handbutik, Björnhyttans återvinningscentral eller Nytäppans återvinningscentral, så kan dina saker komma till nytta igen och återanvändas av någon annan samtidigt som du sparar på jordens resurser.


Du kan också kanske hitta ett nytt användningsområde för dina gamla prylar och på så sätt få nytta av dem igen.


Gamla koppar. Foto: Mostphotos

Tänk nytt – köp begagnat

Vi handlar allt mer och konsumerar långt bortom vad vår planet klarar av. Vi behöver ändra vårt sätt att konsumera så att det blir hållbart för både människorna och vår planet. Det finns ett sätt att handla med gott samvete och det är att köpa något som redan är använt. Så tänk nytt, köp begagnat!

 

Textilier. Foto: Mostphotos

Textilier

Släng inte dina gamla kläder och textilier. Någon annan kan ta över de kläder du inte behöver och på så sätt förlängs livet för plaggen. Kläder och textilier i gott skick kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer eller lämna till second hand. Att återanvända textilier innebär en stor vinst för miljön, sparar på jordens resurser som vatten och energi och minskar även kemikalieanvändningen.

 

På de flesta av återvinningsstationerna och på våra återvinningscentraler Björnhyttan, Nytäppan och Nor finns biståndsorganisationen Human Bridge behållare. Här kan du lämna begagnade kläder, skor och hushållstextilier.


På Human Bridge webbplats kan du läsa om vad som händer med de insamlade textilierna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Det här kan du lämna till Human Bridge

Begagnade kläder, sängkläder och handdukar med mera. Endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, bälten, handväskor och accessoarer.


Human Bridge tar inte emot

Blöta eller mycket nedsmutsade textilier, mattor, madrasser, trasiga skor, små tygrester, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud),
resväskor, korgar, kuddar och täcken.

 

Vill du veta mer om Human Bridge?

På Human Bridges webbplats, humanbridge.se, hittar du information om deras arbete och vad som händer med de insamlade textilierna.

KUNDSERVICE

0240-309 90

Återbruk på Björnhyttans återvinningscentral

Återbruk på Nytäppans återvinningscentral


Det är Återbruket Smedjebacken i Väderbackens Allservice regi som driver Nytäppans återbruk.


Information och öppettider finns på Återbruket Smedjebackens facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.