Några myter om återvinning

Här har vi samlat några vanliga påståenden kring återvinning.

 

Avfallet sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i den vanliga avfallspåsen.
Nej, om du slänger ditt matavfall och dina förpackningar i avfallspåsen för restavfall eldas de upp och återvinns inte till nya produkter. Att elda med dem genererar visserligen värme och el, men det är betydligt bättre för miljön att producera biogas och biogödsel av matavfallet och göra nya produkter av gamla förpackningar samt tidningar och returpapper. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar och returpapper.


Det går åt så mycket energi att diska förpackningarna så miljönyttan äts upp.
Nej, så energikrävande är inte rengöringen. Undvik att diska under rinnande varmt vatten. Det räcker oftast med en lättare ursköljning av förpackningen.


I Sverige finns det gott om skog därför behöver vi inte återvinna pappersförpackningar och tidningar samt returpapper.
Fel, det är både billigare och mer energieffektivt att återvinna pappersförpackningarna samt tidningarna och returpappret än att göra nytt papper av ny råvara.


Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.
Fel, många förpackningar för färskvaror består av kartong, en plasthinna eller en tunn hinna av aluminium på insidan och ett plastlock. Förpackningen innehåller dock mest pappersfiber, därför sorterar du den som pappersförpackning. Plastlocket lägger du med plastförpackningarna. Hinnan på insidan skiljs från kartongen när den återvinns.


Energiåtgången för att transportera förpackningarna samt tidningarna och returpappret äter upp miljönyttan med återvinningen.
Nej, materialåtervinning ger en betydligt större vinst för miljön, även om det går åt energi för transporter.


Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.
Om alla tänker på det viset skulle inte mycket bli återvunnet. Många tillsammans gör stor nytta, därför är ditt bidrag viktigt. Om alla kapsyler av metall lämnades till återvinning i Sverige skulle de räcka för att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år.

KUNDSERVICE

0240-309 90