Frågor och svar om avfall

Här har vi samlat svar på några frågor om avfall, sortering, återvinning och avfallshämtning.


Om matavfallet är blött, låt det gärna rinna av i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen. Papperspåsen för matavfall är speciellt framtagen för att tåla väta, ändå kan fukt tränga igenom. Använd hållaren till påsen för matavfall. Den ger luftflöde runt påsen och gör att fukten från matavfallet avdunstar. Du kan med fördel lägga använt hushållspapper och använda pappersservetter i matavfallspåsen. Pappret suger upp vätska och hjälper till att hålla påsen torr.


Nya matavfallspåsar finns att hämta här:

Ort

Butik eller plats

Ludvika

Björnhyttans återvinningscentral

Ludvika

ICA Kvantum

Ludvika

Stora Coop

Ludvika

Lidl

Ludvika

Willys

Ludvika

Coop Ludvika Gård

Ludvika

Hemköp

Fredriksberg

Coop

Fredriksberg

Fredriksbergs återvinningscentral

Grangärde

ICA Nära

Grängesberg

Coop

Grängesberg

ICA Nära

Sunnansjö

Coop

Smedjebacken

Nytäppans återvinningscentral

Smedjebacken

ICA Supermarket

Smedjebacken

Coop

Söderbärke

ICA Nära Bärkehallen

Söderbärke

Nors återvinningscentral

 

I anslutning till mataffärernas frukt- och grönsaksavdelningar finns det papperspåsar. En del av dessa påsar kan du använda till ditt matavfall. Titta på påsen, ofta står det om den även är avsedd för matavfall.

 

Det förekommer papperspåsar som enbart fungerar som emballage till frukt och grönsaker. Dessa påsar är för tunna för att använda till matavfall.

Återvinningsstationerna är obemannade och finns på flera olika platser runt om i Ludvika och Smedjebacken. Här lämnar kan du som privatperson förpackningar av papper, plats, metall, ofärgat glas, färgat glas samt tidningar och returpapper.


Hitta din närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


På de bemannade återvinningscentralerna lämnar du skrymmande avfall så kallat grovavfall, elavfall, farligt avfall och trädgårdsavfall med mera.


Återvinningscentraler

Hör gärna av dig om återvinningsstationen är i behov av städning, sandning, snöröjning eller någonting annat eller om vi behöver tömma någon av behållarna. Felanmälan gör du enklast direkt på återvinningsstationen genom att skanna QR-koden som finns på informationsskylten. Du kommer direkt till felanmälan och formuläret som gäller för den aktuella återvinningsstationen.

Andra rapporteringsvägar

Du kan också göra en felanmälan via länken nedan eller gå in på webbplatsen sopor.nu direkt. Viktigt! För att kunna göra en felanmälan behöver du först fylla i vilken kommun och återvinningsstation det gäller.

 

Gör en felanmälan på sopor.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Det går även bra att ringa 0240-309 90. Tänk på att vi behöver veta vilken återvinningsstation det gäller, uppge därför stationens id-nummer eller placering.

Matolja och fett som hälls i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Häll därför inte detta i diskhon.


Gör så här istället:

  • Torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg det i påsen för matavfall.
  • Mindre mängder matolja, till exempel oljan från burken med inlagd fetaost, häller du i en plastflaska eller plastburk. Du lägger sedan flaskan eller burken i avfallspåsen för restavfall.
  • Större mängder mat- och frityrolja häller du i en flaska eller dunk och lämnar på en återvinningscentral.

Ja, du kan lämna både däck på fälg och däck utan fälg på våra återvinningscentraler i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

Avfallshanteringen i din kommun finansieras genom avfallstaxan utan något stöd från skattemedel. Taxan beslutas varje år av kommunfullmäktige i din kommun och ska täcka kostnaderna för verksamheten.

 

Aktuella avfallstaxor

Ja! Du kan dela kärl med din granne om ni har samma typ av abonnemang. Kontakta vår kundservice.


Blankett – Ansökan om att dela kärl

Uppehåll i hämtningen kan beviljas om fastigheten inte används för boende under en längre sammanhängande period. Mer information om uppehåll i avfallshämtningen finns i föreskrifterna om avfallshantering.

 

Föreskrifter om avfallshantering i Ludvika kommun Pdf, 259.4 kB, öppnas i nytt fönster.

 

Föreskrifter om avfallshantering i Smedjebackens kommun Pdf, 433.3 kB.

 

Blankett – Ansökan om uppehåll från hämtning av hushållsavfall

Kontakta vår kundservice på telefon 0240-309 90 eller via e-post info@wbab.se minst en månad innan du flyttar och tala om att du ska avsluta ditt abonnemang.

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för rengöring av kärlen. Sorteringskärlen kan behöva spolas ur emellanåt. Särskilt på sommaren då avfallsrester kan orsaka dålig lukt. Använd exempelvis trädgårdsslang, borste och såpa. Stå på gräsmattan om det finns möjlighet så rinner vattnet ner i marken. Var försiktig med dekaler och strekkod.

Kontakta vår kundservice på telefon 0240-309 90 eller via e-post info@wbab.se om ditt kärl har blivit trasigt, så reparerar eller byter vi ut det.

  • Ställ fram kärlen eller kärlet som ska tömmas senast klockan 6 på morgonen.
  • Placera kärlen eller kärlet vid tomtgränsen i anslutning till hämtningsvägen med handtagen eller handtagen utåt.
  • Kärlen eller kärlet ska stå i markläge, på plan och hårdgjord yta.
  • Se till att vägen till kärlen eller kärlet inte är blockerad av några hinder som exempelvis grindar.
  • Lägg inte mer avfall i kärlet än att locket går att stänga.
  • Delar du kärl med en granne? Tänk på att kärlet eller kärlen på hämtningsdagen ska stå vid den fastighet som ni har anmält till oss.
  • Har kärlets lock ett låsvred, se i så fall till att det är låst (gäller dig i Ludvika kommun).

Om du inte klarar dig till nästa tömningstillfälle kan du beställa extra tömning mot en avgift. Kontakta vår kundservice på telefon 0240-309 90 eller via e-post info@wbab.se.

Trädgårdsavfall får du kompostera själv utan att anmäla det till kommunen. Du behöver se till att ingen sanitär olägenhet uppstår på grund av komposten.

Vårt matavfall transporteras till en anläggning i Borlänge. Dit kommer matavfall från alla kommuner i Dalarna. Anläggningen är inte byggd för att ta emot plast. Eventuell plast medför återkommande och kostsamma driftstopp. Dessutom blir det kvar plastrester i matavfallet. Matavfallet omvandlas till en trögflytande massa och transporteras sedan till en rötningsanläggning för produktion av biogas. Varken plasten eller så kallade nedbrytbara plastpåsar hinner brytas ner i behandlingsprocessen. Resterna efter biogastillverkningen blir gödningsmedel (biogödsel). Eventuella plastrester hamnar på så vis ute på åkrarna, vilket vi inte vill.

KUNDSERVICE

0240-309 90