Din vattenmätare

En vattenmätare. Foto: WBAB

Om du bor i ett eget hus och har kommunalt vatten och avlopp, har du en vattenmätare installerad hemma hos dig. Den visar hur mycket kallvatten du förbrukar. Du läser själv av din vattenmätare och rapporterar mätarställningen till oss en gång per år. På så sätt betalar du för rätt vattenförbrukning. Avgiften baseras på föregående års förbrukning. Det är därför viktigt att du läser av din mätare och skickar in uppgifterna till oss, så att vi kan justera din faktura om du har betalat för mycket eller för lite.

 

Så här meddelar du din vattenförbrukning

Utseendet på vattenmätaren kan variera, men räkneverket består vanligtvis av fem siffror. Dessa visar mängden vatten i kubikmeter. Om det finns nollor framför siffrorna kan du bortse från dem. När du har läst av din vattenmätare kan du meddela avläsningen till oss på olika sätt:

 

  • Fyll i och skicka tillbaka det självavläsningskort som du får av oss en gång per år.
  • Registrera din vattenmätarställning på webben. Du loggar in med användarnamn och lösenord som du får i ett brev från oss när det är dags att meddela din vattenmätarställning.
  • Här registrerar du din vattenmätarställning. Länk till annan webbplats.
  • Kontakta vår kundservice på telefon 0240-309 90 eller via e-post info@wbab.se. Om du mejlar, glöm inte att ange din vattenmätarställning, ditt namn samt adress på din fastighet.


Äldre avstängningsventil. Foto: Hydrostandard

Byt ut äldre avstängningsventiler

Om du har avstängningsventilerna LK580, LK581 eller LK582 vid din vattenmätare, var uppmärksam. Dessa äldre ventiler, som har en svart ratt och är märkta med LK580, LK581 eller LK582, har visat sig ha konstruktionsbrister och är inte längre godkända. De har orsakat omfattande vattenskador vid byte av vattenmätare. Om du har någon av dessa ventiler, kontakta en VVS-installatör för att byta till en ny modell.

 

Fjärravläst vattenmätare. Foto: WBAB

Byte till fjärravlästa vattenmätare

Vi arbetar just nu med att byta ut de gamla vattenmätarna mot nya fjärravlästa mätare. Fördelarna med fjärravlästa vattenmätare är att vi kan avläsa förbrukningen digitalt och upptäcka eventuella vattenläckor.

 

Om du redan har fått en ny mätare behöver du inte läsa av eller skicka in din mätarställning till oss, det sker automatiskt.

 

Vår målsättning är att alla kunder ska ha fått sina gamla vattenmätare utbytta till fjärravlästa mätare senast år 2026. Du kommer att få information om vad det innebär för dig i god tid före bytet.

 

Riktlinjer vid montering av vattenmätare

WBAB har rätt att disponera vattenmätarplatsen och att sätta upp, ta ned, kontrollera, justera, underhålla samt till- och frånkoppla vattenmätaren.

 

Tänk på följande vid montering av vattenmätare:

  • Vattenmätaren ska vara placerad i ett frostfritt utrymme.
  • Det ska finnas avstängningsventiler på varje sida om mätaren.
  • Se till att väggparti och golv intill tål vattenläckage.
  • Varje mätare ska vara fast monterad i en vattenmätarkonsol.
  • Mätarkonsolen ska vara anpassad för storleken på vattenmätaren, använd inte förminsknings- eller övergångskopplingar.
  • Placera parallellkopplade mätare med minst 300 millimeter mellan och minst 500 millimeter från golvet.
  • Se till att mätarplatsen är upplyst.
  • Följ svensk standard för återströmningsskydd enligt Svenskt Vattens publikation P88, SS-EN 1717.


Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om vattenmätare.

Vattenmätaren sitter på inkommande vattenledning, oftast i källaren, tvättstugan, köket eller under varmvattenberedaren. Det är viktigt att du har koll på var vattenmätaren i ditt hus är placerad så att du vid en akut läcka eller översvämning snabbt kan stänga av vattnet. 

Enligt lag måste vattenmätare bytas ut med jämna mellanrum. Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (förkortat SWEDAC) har satt upp krav för hur Sveriges kommuner ska hantera sina vattenmätare och hur ofta de ska bytas ut. Syftet med dessa krav är att säkerställa att vattenmätaren fungerar korrekt och mäter den exakta mängden förbrukat vatten. Det är viktigt både för dig och för oss (det vill säga va-huvudmannen).

Ja, det finns ett myndighetskrav från Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (förkortat SWEDAC) om hur Sveriges kommuner ska hantera sina vattenmätare.

Du som fastighetsägare ansvarar för att mätarplatsen är i gott skick och att vi kan genomföra ett mätarbyte. Även om det är WBAB som äger din vattenmätare, är du som fastighetsägare ansvarig för att skydda den mot kyla, värme eller annan yttre påverkan. Du måste också regelbundet kontrollera avstängningsventilerna så att de går att stänga vid behov, samt se till att rörledningarna före och efter vattenmätaren inte är rostangripna. Om vattenmätaren inte skyddas, kan du som fastighetsägare blir ersättningsskyldig för kostnaden för att åtgärda eller byta mätaren.

 

Fastighetsägarens ansvar är reglerat i Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster.

Vi på WBAB äger och bekostar din vattenmätare. Vi sköter även service och byte av vattenmätaren enligt fastställda intervaller, utan kostnad.

 

Som fastighetsägare äger du anläggningen från servisventilen i gatan hela vägen in i huset, förutom vattenmätaren som ägs av WBAB. Därför är det ditt ansvar att se till att mätarplatsen är godkänd innan vi kan göra bytet. Om din mätarplats inte uppfyller kraven inför installationen av den nya vattenmätaren, ansvarar du för att bekosta de åtgärder som krävs för att den ska bli godkänd.

Vattenmätarbytet kostar ingenting, det ingår i din va-taxa.

 

Vattenmätarbytet kan dock medföra kostnader för dig som fastighetsägare om din mätarplats behöver åtgärdas för att bli godkänd inför installationen av den nya mätaren. Detta beror på att du som fastighetsägare äger anläggningen från servisventilen i gatan och hela vägen in i huset, förutom vattenmätaren som ägs av WBAB. Om din mätarplats inte är godkänd behöver du själv anlita en godkänd VVS-installatör för att åtgärda det som behövs.

Nej. Det är fastighetsägarens ansvar att stå för kostnaden för eventuella åtgärder som behövs för att få en godkänd mätarplats. Som fastighetsägare äger du anläggningen från servisventilen i gatan hela vägen in i huset, förutom vattenmätaren som ägs av WBAB.

 

Denna ansvarsfördelning är reglerad både i lagen om allmänna vattentjänster (LAV 2006:412) och i kommunens föreskrifter om användningen av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (förkortat ABVA).

WBAB arbetar efter kommunens allmänna bestämmelser för vatten och avlopp (förkortat ABVA). Enligt dessa bestämmelser har vi rätt att ställa krav på mätarplatsens konstruktion. Gamla mätarplatser kan vara utformade efter föråldrade krav. Med hänsyn till nya krav, ny teknik och nya typer av vattenmätare kan mätarplatsen behöva ändras.

 

Regler och ansvar för vatten och avlopp som gäller i Ludvika och Smedjebacken kommun. Länk till annan webbplats.

Våra kunders mätarplats är också våra vattenmätarteknikers arbetsmiljö. Precis som vid elinstallationer måste vissa krav vara uppfyllda. Detta för att göra mätarplatsen säkrare och minska risken för läckage under eller efter mätarbytet. Det är också viktig att du själv kommer åt mätarplatsen och att ventilerna fungerar som de ska, ifall att du snabbt behöver stänga av vattnet.


Enligt kommunens allmänna bestämmelser för vatten och avlopp (förkortat ABVA) har WBAB rätt att ställa krav på mätarplatsens konstruktion.

 

Regler och ansvar för vatten och avlopp som gäller i Ludvika och Smedjebacken kommun. Länk till annan webbplats.

För att vi ska kunna byta din vattenmätare, måste du som fastighetsägare se till att ha en godkänd mätarplats. Därför behöver du kontrollera din nuvarande installation vid vattenmätarplatsen enligt punkt 1–5. Bedömer du att din mätarplats inte uppfyller kraven, ska du kontakta en behörig VVS-installatör för att åtgärda bristerna innan vi kommer för att byta din vattenmätare.

 

1. Kontrollera att det finns en vattenmätarkonsol
Om din mätarplats saknar vattenmätarkonsol, behöver du kontakta en VVS-installatör för åtgärd. Är du händig, kan du också montera konsolen själv. Nya mätarkonsoller som monteras ska vara av typen ”teleskop”, alltså ha en skjutbar kopplingshylsa. Konsolen ska vara stadigt monterad i väggen i horisontellt läge. I en vanlig villa eller i ett flerbostadshus med upp till åtta lägenheter ska mätarkonsolen vara anpassad för en vattenmätare i storleken Q3 2,5–Q3 4 och ha 190–220 mm bygglängd. som konsolen ska vara anpassad för. Har du en övrig fastighet? Har du en annan typ av fastighet? Kontakta WBAB för att få information om vilken mätarstorlek konsolen ska vara anpassad för.

Vattenmätarkonsol. Foto: WBAB

Exempel på en godkänd vattenmätarkonsol.

2. Kontrollera att ventilerna är av godkänd typ

Om avstängningsventilerna vid din mätarplats är av typen LK580, LK581 eller LK582, måste du byta dem. Kontakta en VVS-installatör för åtgärd. För din egen säkerhet bör du inte röra ventiler märkta LK580, LK581 eller LK582. Dessa modeller har brister i konstruktionen och är inte längre godkända. Vid manövrering kan ventilerna, helt utan förvarning, lätt gå sönder och medföra risk för vatten- och personskada.

3. Kontrollera att ventilerna vid vattenmätaren fungerar och håller tätt
Det ska finnas fungerande avstängningsventiler både före och efter vattenmätaren. Om ventilerna inte fungerar eller läcker behöver du anlita en VVS-installatör för att åtgärda problemet. De flesta försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.


4. Kontrollera skicket på rörledningarna före och efter vattenmätaren
Rörledningarna före och efter vattenmätaren får inte vara rostangripna. Om de verkar dåliga, ska du kontakta en VVS-installatör för bedömning och eventuellt byte.

 

5. Kontrollera att inget är i vägen på mätplatsen
För att montören ska kunna byta din vattenmätare, behöver utrymmet kring vattenmätarplatsen vara fritt från föremål som blockerar. Det ska vara lätt att komma åt vattenmätarplatsen med verktyg vid installationstillfället.

Illustration som visar hur en vattenmätarplats ser ut och vem som ansvarar för vad.

Exempel på en godkänd vattenmätarplats.

Om någon av ovanstående delar saknas eller har brister, ska du kontakta en VVS-installatör för råd om hur du ordnar en godkänd mätarplats. Kom ihåg att eventuella åtgärder på mätarplatsen bekostas av fastighetsägaren.

En vattenmätarkonsol är ett väggfäste som sitter bakom vattenmätaren och fäster i röret på på båda sidor om mätaren. Bygglängden på konsolen ska vara anpassad för vattenmätare med bygglängd 190–220 millimeter för villor och flerbostadshus med upp till åtta lägenheter. Du som fastighetsägare ska kontakta en VVS-firma för installationen av vattenmätarkonsolen. Är du händig, kan du också montera konsolen själv.

Vattenmätarkonsol. Foto: WBAB

Exempel på en godkänd vattenmätarkonsol.

Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (förkortat SWEDAC) ställer krav på byte av vattenmätare. Enligt rekommendationer från Svenskt Vatten, publikation P125, bör en mätarplats ha en konsol som består av tre delar: avstängningsventiler före och efter mätaren, en konsol som sitter fast i exempelvis en vägg, samt en skjutbar kopplingshylsa (teleskopdel).

 

Detta är den säkraste konstruktionen för mätarplatsen och minimerar skaderisken vid kommande mätarbyten. Installationen blir mer stabil med en vattenmätarkonsol och är till för din säkerhet. Med en konsol monterad blir det inte heller någon påverkan på rören i samband med vattenmätarbyten.


För att en mätarplats ska vara godkänd, måste en konsol vara monterad. Om det är trångt och svårt att få plats med en konsol, bör du konsultera en VVS-installatör för råd om hur du ordnar en godkänd mätarplats.

Det är viktigt att kontrollera ventilerna regelbundet så att de går att stänga vid behov, till exempel vid en vattenläcka. Det bör sitta en avstängningsventil före och en avstängningsventil efter din vattenmätare. De flesta försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.

 

Obs! Det finns olika typer av avstängningsventiler. Om du har ventiler märkta LK580, LK581 eller LK582, ska du byta dem innan vattenmätarbytet. Ventilerna är av en äldre modell och har en svart ratt. För din egen säkerhet bör du inte röra ventiler märkta LK580, LK581 eller LK582. Dessa modeller har brister i konstruktionen och är inte längre godkända. Vrid inte på ventilerna innan de är utbytta, då kan du skada dig på den uppskjutande korken och få en omfattande vattenläcka hemma. Kontakta en behörig VVS-installatör för byte till en annan modell.

Bilden visar en avstängningsventil märkt LK580 som inte är godkänd.

Om du har modellen LK580, LK581 eller LK582 ska du omgående, med hjälp av en VVS-installatör, byta ut dem innan vattenmätarbytet. För din egen säkerhet bör du inte röra ventiler märkta LK580, LK581 eller LK582. Dessa modeller har brister i konstruktionen och är inte längre godkända. Vid manövrering kan ventilerna, helt utan förvarning, lätt gå sönder och medföra risk för vatten- och personskada.

 

Vår personal är förbjuden att röra ventiler märkta LK580, LK581 och LK582. För att vi ska kunna utföra vattenmätarbytet, måste dessa ventiler vara bytta.

Steg 1 – Stäng först ventilen närmast före vattenmätaren.

 

Steg 2 – När ventilen är helt stängd, öppna en kallvattenkran någonstans i fastigheten och låt den vara öppen till dess att vattnet slutar rinna (släpp bara ut kallvatten för att undvika att varmvattenberedaren töms).

 

Steg 3 – Om vattnet slutar rinna helt och mätaren står stilla (mätaren visar inget flöde eller kugghjulet inte snurrar på en gammal mätare) så är ventilen tät och fungerar som den ska. Om ventilen inte går att stänga helt eller inte fungerar, behöver den bytas ut.

 

Steg 4 – Se till att ventilen före mätaren är öppen igen och repetera samma procedur med den andra ventilen efter vattenmätaren.

Vattenmätare med ventiler. Foto: WBAB

Ja. För din säkerhet och för att vi ska kunna genomföra bytet, måste det finnas två fungerande ventiler i mätarkonsolen – en före och en efter vattenmätaren. De flesta försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.

Nej. Det ska finnas två ventiler vid mätarplatsen med konsol, en före och en efter vattenmätaren.

En fjärravläst vattenmätare är en digital mätare med en inbyggd radiosändare. Den läser av vattenflödet automatiskt. Från en digital mätare kan man få mycket information utöver förbrukningen, som indikationer på möjliga läckage och skada på mätaren. Mätvärdena hämtar vi in digitalt via radiosändare. Det innebär att du som kund slipper lämna in mätarställningen manuellt framöver. WBAB kommer även att kunna följa upp din vattenförbrukning bättre och upptäcka oroande avvikelser, som möjliga läckage.

Som en del av den pågående digitaliseringen kommer vi att byta ut alla analoga vattenmätare till digitala. Detta innebär många fördelar för dig som kund.

 

  • Den digitala vattenmätaren är fjärravläst, vilket betyder att du inte längre behöver rapportera in din förbrukning till oss. Vi hämtar in mätvärdena automatiskt med hjälp av radiosignaler.
  • När hela systemet är utbyggt kommer du som kund att bli fakturerad för den faktiska vattenförbrukningen istället för en beräknad förbrukning.
  • Den digitala vattenmätaren bibehåller en hög mätnoggrannhet under hela sin livstid eftersom den inte har några rörliga delar och därför påverkas mindre av slitage..
  • Den digitala vattenmätaren mäter inte bara vattenförbrukningen utan upptäcker även avvikelser som kan tyda på eventuella läckor i huset eller i ledningsnätet.
  • Den digitala vattenmätaren registrerar och larmar vid låga temperaturer, vilket kan förebygga sönderfrusna ledningar.


Det smarta kommunikationssystemet vi bygger till de nya vattenmätarna är mångsidigt och kommer på sikt att kunna ha flera användningsområden. Detta kommer att medföra fördelar genom att vi kan utveckla och erbjuda nya och bättre tjänster till våra kunder.

Den nya vattenmätaren drivs av ett batteri med lång livslängd och behöver ingen fast elinstallation. Fjärravläsningen är inte heller beroende av någon internetuppkoppling hos dig som kund.

Vattenmätaren ska vara monterad i ett utrymme som är tillräckligt varmt och torrt för att undvika skador. Mätaren riskerar att frysa sönder om temperaturen sjunker några grader under nollstrecket. En sönderfryst vattenmätare kan orsaka stora vattenskador och bli kostsam att åtgärda. Som fastighetsägare kan du också bli ersättningsskyldig för att byta mätaren.

Nej. Mätaren ska vara lätt tillgänglig vid bytet. Den får inte vara byggd.

Vi kontaktar dig för tidsbokning i god tid, ungefär 1 till 2 veckor innan vattenmätarbytet.

 

Själva bytet tar mellan 15 och 30 minuter. Det är viktigt att en vuxen är hemma och kan visa var vattenmätaren finns.

 

Vi behöver stänga av vattnet under bytet, så se till att tvätt- eller diskmaskinen inte är igång.

Ja. En vuxen behöver vara hemma under besöket för att visa var vattenmätaren finns.

Vattenmätaren är WBAB:s egendom och endast vår personal har rätt att installera, kontrollera och underhålla den samt att öppna och stänga servisventilen (förbindelseventilen mellan din fastighet och det kommunala ledningsnätet).

 

Om du planerar att ändra vattenmätarens placering eller bygga och renovera så att du måste stänga av servisventilen, måste du först kontakta vår kundservice.

Fram till att fastigheten är såld och ägarbytet har skett, ansvarar du som nuvarande fastighetsägare för att förbereda och möjliggöra för vattenmätarbytet. Om fastigheten säljs innan mätarbytet är genomfört, är det viktigt att du som säljare informerar den nya ägaren om det kommande mätarbytet.

Informera också om eventuella åtgärder på mätarplatsen som krävs, men som du som fastighetsägare ännu inte har utfört.

Det är lätt att tro att det är fel på vattenmätaren, men erfarenheter visar att felet oftast ligger inom fastighetens egen anläggning.


Om du har ovanligt hög vattenförbrukning rekommenderar vi att du kontrollerar vattenmätaren när inget vatten används. Titta på kugghjul eller visare i mätaren; om de rör sig trots att inget vatten används i fastigheten kan det vara en vattenläcka. Vanliga orsaker kan vara en läckande toalettstol eller en droppande kran. Ett annat vanligt fel är att varmvattenberedaren droppar varmvatten.

 

Droppande kranar eller rinnande toaletter leder snabbt till att stora mängder vatten rinner bort och kostar pengar.


Om du ändå anser att det är fel på din vattenmätare kan du begära en undersökning där ett externt kontrollorgan testar att mätaren fungerar korrekt. När du begär underökning av din vattenmätare förbinder du dig att bekosta undersökningen om mätaren visar sig vara godkänd. Om vattenmätaren är felaktig och inte godkänns vid prövningen, kommer den att bytas ut utan kostnad för dig som fastighetsägare.

Du som fastighetsägare ansvarar för att vattenmätaren inte blir skadad. Utrymmet där vattenmätare sitter måste vara uppvärmt och skyddat mot både frost och värme. Om vattenmätaren är i ett ouppvärmt utrymme riskerar den att frysa sönder, vilket kan orsaka stora vattenskador och bli dyrt att åtgärda. Upptäcker du att vattenmätaren har frusit, kontakta oss omdelbart så kan vi hjälpa dig innan vattenskadan är ett faktum.

Kontrollera om dina ledningar läcker genom att stänga av alla tappställen (exempelvis vattenkranar, dusch, disk- och tvättmaskin). Titta sedan på vattenmätarens kugghjul. Om kugghjulet snurrar trots att vattnet är avstängt, har du troligtvis en läcka. Läckan kan vara i vattenledningen eller bero på dåliga ventiler eller packningar i någon kran. Du kan också kontrollera om toaletten läcker genom att lägga toalettpapper i porslinet och se om det blir blött utan att du spolar. Om du inte hittar felet, kontakta en VVS-installatör för hjälp.

Om du bor i ett eget hus är det viktigt att undvika läckor. En droppande kran eller rinnande toalett kan kosta dig allt från några hundralappar till tusentals kronor per år, beroende på hur mycket det läcker.

 

  • En droppande kran förbrukar cirka 15 kubikmeter vatten per år.
  • En stril motsvarande en sytråd (0,3 mm) förbrukar cirka 30 kubikmeter vatten per år.
  • En tunn stråle motsvarande en synål (0,9 mm) förbrukar cirka 300 kubikmeter vatten per år.
  • En toalett som står och rinner förbrukar cirka 700 kubikmeter vatten per år.

Efter att din vattenmätare har bytts ut

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar som kan vara till hjälp efter vattenmätarbytet.

Om du inte har fått något avläsningskort beror det på att du har en digital vattenmätare. Avläsningarna sker automatiskt, så du behöver inte rapportera in mätarställningen själv. Vi hämtar mätvärdena automatiskt med hjälp av radiosignaler.

Ibland kan oljud uppstå i dina vattenrör efter ett mätarbyte. Din nya vattenmätare har en backventil som skyddar mot återströmmande vatten. Det kan verka som att backventilen orsakar tryckstötarna, men de kommer från va-installationen. Tryckstötarna är inte större än innan backventilen monterades.

 

Skillnaden är att innan backventilen monterades, fortplantade sig tryckstötarna i hela ledningsnätet, som fungerade som en stor tryckutjämnare. Nu stannar tryckstötarna kvar i byggnadens installation, där de eventuellt behöver åtgärdas.

 

Tryckslag i ledningar uppstår när ett vattenflöde med hög hastighet plötsligt stoppas. Detta sker i disk- och tvättmaskiner samt i vissa engreppsblandare. Andra vanliga orsaker är stora neddimensioneringar av kopparledningar, vilket ger stora hydrauliska effekter.

 

För att lösa problemet kan en VVS-installatör montera en tryckslagsdämpare i fastighetens va-installation. Detta är en åtgärd som fastighetsägaren själv ansvarar för och bekostar.

Den digitala vattenmätaren kommunicerar på frekvensen 868 MHz. Vi känner inte till några fall där vattenmätaren har orsakat störningar på annan utrustning i hemmet.

KUNDSERVICE

0240-309 90