Förpackningar samt tidningar och returpapper

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara till det att den används eller är förbrukad.

 

För dig som inte har sortering av förpackningsmaterial i närheten av din bostad

Förpackningar av papper-, plast-, metall-, ofärgat glas, färgat glas samt tidningar och returpapper ska du sortera och lämna i respektive behållare på närmaste återvinningsstation. Behållare för förpackningar samt tidningar och returpapper finns också på våra återvinningscentraler.

 

För dig som bor i ett eget hus eller har ett fritidshus

I Ludvika kommun sorterar och lämnar du dina förpackningar samt tidningar och returpapper hemma om du har abonnemang Standard. Det gäller snart även dig i Smedjebackens kommun. Du som har abonnemang Central uppsamlingsplats lämnar förpackningar samt tidningar och returpapper på din centrala uppsamlingsplats. Det gäller snart även dig i Smedjebackens kommun. Ibland kan det bli extra mycket förpackningsmaterial, då kan även du behöva besöka en återvinningsstation eller återvinningscentral.


Rengör och sortera efter material

Förpackningarna ska vara tömda på sitt innehåll. De behöver inte vara rengjorda, men gärna ursköljda. Ibland kan det vara svårt att veta vilket materialslag en förpackning består av. Börja med att titta på förpackningen, ofta finns det sorteringsanvisningar där. Om en förpackning är tillverkad i flera material ska du om det är möjligt dela upp dem. Om det inte går att separera materialen sorterar du förpackningen efter det material som den består mest av.

 

Lägg förpackningsavfallet löst i respektive fack, kärl eller behållare. Töm eventuella påsar och kassar. Det gäller alla förpackningar samt tidningar och returpapper, förutom mjukplasten som du har packat i plastkomprimeraren. Låt den plasten vara kvar i plastpåsen och knyt påsen innan du lägger den i facket för plastförpackningar. Det går dock bra att packa mindre förpackningar i större för att spara plats. Det minskar också risken för att små förpackningar ska blåsa iväg vid tömning.

Olika plastförpackningar. Foto: FTI

Plastförpackningar

Exempel: Både hårda och mjuka plastförpackningar. Ketchup- och schampoflaskor, godispåsar och andra plastpåsar, refillpaket, innerpåsar från müslipaket, chipspåsar, plastfolie, tandkrämstuber och andra plasttuber, burkar och lock av plast, förpackningar av frigolit och plasttråg för kött och fisk.


Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta av lock och korkar. Korken på exempelvis tandkrämstuben kan sitta kvar för att undvika kladd.

 

Har du en plastkomprimerare? Sätt i en använd plastpåse och samla små mjukplastförpackningar. Du kan med fördel också lägga i plastkapsyler och mindre plastlock. När plastpåsen är fylld, knyt ihop den. Släng hela påsen från plastkomprimeraren i facket för plastförpackningar i sorteringskärlet. Påsen ska vara knuten. Genom att använda plastkomprimeraren och packa mjukplasten i en påse sparar du plats i sorteringskärlet, samtidigt minskar risken för att plasten ska blåsa iväg vid tömning av sorteringskärlet.

 

Vad händer sedan?

Av de insamlade plastförpackningarna görs det nya plastprodukter. Hårda plastförpackningar kan bli blomkrukor och plastmöbler. Mjuka plastförpackningar kan bli nya sopsäckar, plastkassar och kabelskydd.


Tänk på: Lämna plastflaskor med pant i butik. Förpackningar som har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande lämnar du på en återvinningscentral. Plastprodukter som inte är förpackningar lämnar du på en återvinningscentral eller lägger i påsen för restavfall.


Exempel på metallförpackningar. Foto: Wizworks

Metall-förpackningar

Exempel: Konservburkar, tuber, kapsyler och burklock i metall, sprayflaskor (helt tömda på gas och innehåll), folieförslutning från asken med smörgåsmargarin eller crème fraiche-burken och aluminiumfolie.


Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Böj in vassa lock på konservburkar. Låt korken på tuber sitta kvar, den förbränns och ger energi när metallen smälts ner.


Vad händer sedan?

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst. De olika metallerna sorteras, smälts ner och blir nya metallförpackningar men kan också bli exempelvis järnvägsräls eller motordelar till fordon.


Tänk på: Lämna returburkar med pant i butik. Sprayflaskor med innehåll och burkar som innehåller färg- och limrester lämnar du på en återvinningscentral. Metallprodukter som inte är förpackningar, exempelvis skruvar, stekpannor, hållare från värmeljus och marschaller, lämnar du på en återvinningscentral.

 

Olika förpackningar av ofärgat glas. Foto: Wizworks Studios

Ofärgade glas-förpackningar

Exempel: Saftflaskor, vinflaskor, ölflaskor, syltburkar och barnmatsburkar av
ofärgat glas.


Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta bort kapsyler och lock och lägg dem i facken, kärlen eller behållarna för plastförpackningar och metallförpackningar.


Vad händer sedan?

Glas kan återvinnas hur många gånger som helst. Av det insamlade glaset tillverkas bland annat nya glasförpackningar.


Tänk på: Lämna glasflaskor med pant i butik. Dricksglas, fönsterglas, ljuskällor, porslin och keramik är inte glasförpackningar. Du lämnar dem på en återvinningscentral.

 

Olika förpackningar av färgat glas. Foto: Wizworks Studios

Färgade glasförpackningar

Exempel: Flaskor för grillolja, vinflaskor, ölflaskor, buljongflaskor och hudvårdsburkar i färgat glas.


Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta bort kapsyler och lock och lägg dem i facken, kärlen eller behållarna för plastförpackningar och metallförpackningar.


Vad händer sedan?

Glas kan återvinnas hur många gånger som helst. Av det insamlade glaset görs bland annat nya glasförpackningar och byggnadsisolering.


Tänk på: Lämna glasflaskor med pant i butik. Porslin, keramik, dricksglas och fönsterglas är inte glasförpackningar. Du lämnar dem på en återvinningscentral.

 

Olika pappersförpackningar. Foto: FTI

Pappers-förpackningar

Exempel: Mjölk- och filförpackningar, flingpaket, mjölpåsar och andra papperspåsar, äggkartonger av papper, toalettrullar, tvättmedelspaket, skokartonger, wellpapp, papperskassar och omslagspapper.


Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Sortera eventuella korkar efter material. Plastdelar som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar. Vik ihop, platta till och lägg mindre förpackningar i större för att spara plats och minska risken för att små förpackningar ska blåsa iväg vid tömning.


Vad händer sedan?

Pappersfiber har lång livslängd och kan återvinnas upp till sju gånger. Av de insamlade pappersförpackningarna blir det bland annat nya förpackningar som till exempel pizzakartonger och pastapaket. Pappret kan också användas till ytskikt på gipsskivor.


Tänk på: Om du har egna sorteringskärl vid din fastighet eller lämnar avfall på en central uppsamlingsplats kan stora kartonger fastna vid tömning av kärlet. Lämna därför dessa på en återvinningsstation eller återvinningscentral alternativt klipp isär kartongen i mindre delar.


Tidningar och annat returpapper. Foto: Wizworks Studios

Tidningar och returpapper

Exempel: Tidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, skrivpapper, ritpapper, broschyrer och pocketböcker.


Gör så här: Ta bort plastomslag runt reklam och tidningar. Plastomslaget ska du sortera som en plastförpackning. Häftklamrar och spiraler behöver du inte ta bort. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.


Vad händer sedan?

Pappersfiber har lång livslängd och kan återvinnas upp till sju gånger. Av det insamlade returpappret och tidningarna görs bland annat nya tidningar samt hushålls- och toalettpapper.

 

Tänk på:

Lägg tidningarna och returpappret löst i facket, kärlet eller behållaren. Packa dem inte i papperskasse eller bunta ihop returpappret med ett snöre. Post it-lappar slänger du i påsen för restavfall.


Mer om sortering och återvinning

Mer information om sortering av avfall och en sorteringsguide hittar du på webbplatsen sopor.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


På sopor.nu hittar du också filmer som visar hur dina förpackningar tas om hand efter att du lämnat dem till återvinning.

 

Hitta din återvinningsstation

Hitta din närmaste återvinningsstation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka på länken "Använd min plats", välj kommun eller använd kartfunktionen.

Hjälp oss att hålla snyggt och rent på återvinningsstationen

Anmäl behov av tömning av en behållare eller städning av en återvinningsstation direkt via sopor.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Det går också bra att ringa 0240-309 90. Vi behöver veta vilken återvinningsstation det gäller, uppge därför stationens id-nummer eller placering.


KUNDSERVICE

0240-309 90