Förpackningar samt tidningar och returpapper
Förpackningar av plast-, metall-, papper- , färgat och ofärgat glas samt tidningar och returpapper ska du sortera och lämna i respektive behållare på närmaste återvinningsstation.
I Ludvika kommun sorterar och lämnar du dina förpackningar hemma om du har abonnemang Standard eller Dela standard.
Du som har abonnemang Central uppsamlingsplats lämnar förpackningar på din centrala uppsamlingsplats så snart platsen har utrustats med nya sorteringskärl eller behållare.
Rengör och sortera efter material
Förpackningarna ska vara tömda på sitt innehåll. De behöver inte vara rengjorda, men gärna ursköljda. Om de är tillverkade i flera olika material ska dessa separeras om det är möjligt. I annat fall sorterar du efter det material som dominerar viktmässigt. Vik ihop förpackningarna så tar de mindre plats.

Plastförpackningar
Exempel: Både hårda och mjuka plastförpackningar. Ketchup- och schampoflaskor, plastpåsar från frukt och grönsaker, refillpaket, tuber i plast, innerpåsar från müslipaket, chipspåsar och frigolit.
Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta av lock och korkar. Korken på exempelvis tandkrämstuben kan sitta kvar för att undvika kladd.
Vad händer sedan?
Av de insamlade plastförpackningarna görs det nya plastprodukter. Hårda plastförpackningarna blir exempelvis blomkrukor och plastmöbler. Mjuka plastförpackningar kan bli nya sopsäckar, plastkassar och kabelskydd.
Tänk på: Plastflaskor med pant lämnar du i butik. Plastleksaker och andra produkter som inte är förpackningar lämnar du på en återvinningscentral eller lägger i den vanliga soppåsen för restavfall.

Metall-förpackningar
Exempel: Konservburkar, tuber, kapsyler, lock, urskrapade och torra färgburkar och aluminiumformar.
Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt korken på tuber sitta kvar, den förbränns och ger energi när metallen smälts ned.
Vad händer sedan?
Metall kan återvinnas hur många gånger som helst. De olika metallerna sorteras, sedan smälts de ner och blir nya metallförpackningar men kan också bli exempelvis järnvägsräls eller motordelar till fordon.
Tänk på: Sprayflaskor ska vara helt tömda. De räknas som tomma när det inte kommer någonting mer ur dem när du håller sprayknappen intryckt. Sprayflaskor med innehåll lämnar du på en återvinningscentral. Returburkar med pant lämnar du i butik. Metallprodukter som inte är förpackningar, burkar som innehåller färgoch limrester, utbrunna värmeljushållare och marschaller lämnar du på en återvinningscentral.

Ofärgade glas-förpackningar
Exempel: Saftflaskor, syltburkar och barnmatsburkar av ofärgat glas.
Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta bort kapsyler och lock och lägg dem i behållarna eller facken för plast- och metallförpackningar.
Vad händer sedan?
Av det insamlade ofärgade glaset tillverkas bland annat nya glasförpackningar. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
Tänk på: Returflaskor med pant lämnar du i butik. Porslin, keramik, dricks- och fönsterglas samt ljuskällor lämnar du på en återvinningscentral.

Färgade glasförpackningar
Exempel: Flaskor för grillolja, hudvårdsburkar och buljongflaskor i färgat glas.
Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Ta bort kapsyler och lock och lägg dem i behållarna eller facken för plast- och metallförpackningar.
Vad händer sedan?
Av det insamlade färgade glaset görs bland annat nya glasförpackningar och byggnadsisolering. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst
Tänk på: Returflaskor med pant lämnar du i butik. Porslin, keramik, dricks- och fönsterglas samt ljuskällor lämnar du på en återvinningscentral.

Pappers-förpackningar
Exempel: Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, mjölpåsar, omslagspapper, papperskassar, kartonger, vadderade kuvert, toalett- rullar och wellpapp.
Gör så här: Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem vid behov. Sortera eventuella korkar efter material. Plastdelar som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar.
Vad händer sedan?
Av de insamlade pappersförpackningarna blir det bland annat nya förpackningar som exempelvis pizzakartonger och pastapaket.
Tänk på: För att spara plats platta till, vik ihop och lägg mindre förpackningar i större. Kuvert och post it-lappar slänger du i den vanliga soppåsen för restavfall.

Tidningar och returpapper
Exempel: Dags- och veckotidningar, kataloger, broschyrer, reklamblad samt skriv- och ritpapper.
Gör så här: Ta bort eventuella plastomslag och kuvert runt reklam och tidningar. Häftklamrar och spiraler behöver du inte ta bort. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.
Vad händer sedan?
Av det insamlade returpappret och tidningarna görs bland annat nya tidningar samt hushålls- och toalettpapper. Papper kan återvinnas upp till sju gånger.
Förpackningsmaterial omfattas av producentansvar och tas om hand av den rikstäckande organisationen Förpackningssinsamlingen (förkortat FTI).
Hitta din återvinningsstation
Hitta din närmaste återvinningsstation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Överfullt eller stökigt på återvinningsstationen?
Det går också bra att ringa Förpackningsinsamlingen på telefon 0200-88 03 11.
VÄXEL
0240-309 00